En vellykket testpilot er gjennomført og en drøm har slått rot i kommunene

«Velferdsteknologi på et bærekraftig reisemål» – gjør det umulige mulig – hadde bare polet, for Olaf sin del, åpnet dørene litt tidligere på formiddagen.

Piloten "Velferdsteknologi på et bærekraftig reisemål" med den selvkjørende bussen i spissen er ved veis ende og har sine siste kjøreturer i Krødsherad i dag, fredag.

Vi vet at mobilitet er et viktig element i utviklingen av et bærekraftig samfunn. Hvordan vi beveger oss, når vi ikke tar beina eller sykkelen fatt, bør være utslippsfritt, praktisk og tilgjengelig for alle. Det er her pilot-prosjektet med den selvkjørende bussen kommer inn. Etter en test-periode på tre uker i Sigdal og tre uker i Krødsherad skal den nå tilbake til hjembyen Kongsberg.

Under test-perioden er det så langt registrert totalt ca 300 reisende. En av de som har testet ut tilbudet er 98 år gamle Olaf Svartås, som synes det var en helt ålreit kjøretur fra Kryllingheimen alders- og sykehjem til Norefjellporten. Olaf kunne fortelle at det i hvert fall var 3 år siden han hadde vært over Noresund bru, og ombyggingen av Norefjellporten hadde han ikke sett. Det er torsdag og Olaf sier at han har en travel dag, han er tidlig på`n, litt for tidlig for at han kunne få med seg polvarer tilbake til heimen, i dag måtte han nøye seg med vindusshopping og løs snus før bussen vendte snuta tilbake. 

I Eggedal forteller beboere ved eldresenteret at det er en god stund siden sist de kom seg til sentrum for å nyte en kaffekopp og se på trafikken som beveger seg forbi. Det vi tar for gitt, er ikke slik for alle aldersgrupper i samfunnet vårt. 

- Når vi ser den gleden, og hvilken forskjell slike velferdstjenester gjør for vår eldre generasjons innbyggere, at de kan komme seg rundt på egenhånd, slippe å være avhengig av andre, da er jeg overbevist om at dette er fremtiden, sier Sigdals ordfører Anne Kristine Norman.

- Det er fortsatt er en vei å gå, men en mobilitetsløsning som gagner alle innbyggere så vel som fritidsinnbyggere, kombinerte med velferd for vår eldre generasjon, det har vi trua på,  avslutter Norman.