Snøproduksjon blir mer miljøvennlig

Alle skisentre trenger å produsere snø for å kunne tiltrekke seg ivrige alpint- og snowboardkjørere. Skisentrene på Haglebu og Norefjell gjør det de kan for at snøproduksjonen skal bli mer og mer miljøvennlig.

Snøproduksjonen har i mange år blitt sett på som en miljøversting. Både Norefjell skisenter og Haglebu skisenter har tatt mange grep for å gjøre snøproduksjonen mer miljøvennlig.

– Vi har tatt mange grep, men det aller største er at vi for seks år siden gravde ut et høydebasseng 900 meter over havet. Det gjør at vi nå bruker fallvann derfra, fremfor å pumpe opp vannet fra Krøderen slik vi gjorde tidligere, sier Marius Arnesen, Daglig leder/Managing Director Norefjell Resort.

For å produsere snø trenger man nemlig kaldt vann og luft. Gjennom høydebassenget får de kaldere vann enn de fikk fra Krøderen, noe som gjør at snøen produseres mer energieffektivt. Høydebassenget er derfor svært viktig på mange måter.

Bruker lite kWh pr dag

I år har Norefjell skisenter produsert omtrent 700.000 kubikkmeter snø til sine 30 km. med løyper, og er nå ferdig med produksjonen for året. Hvor mye som produseres varierer noe fra år til år, ettersom hvor stort snøfallet med naturlig snø har vært.

– Snøproduksjon er skisentrenes forsikring. Det gjør at vi klarer å være en attraktiv destinasjon for turister og at vi klarer å holde åpent fra jul til påske. Hvis man deler snøproduksjonen på antall skidager, så bruker vi fem kWh på produksjonen per skidag. Det er det samme som man bruker om man dusjer i ti minutter, sier Marius.

Det er nøye planlagt hvor mye snø de trenger å produsere - og det legges ikke mer snø enn akkurat det de trenger. Det sørger sensoren på tråkkemaskinen for.

– Sensoren måler hele tiden hvor mye snø som ligger på bakken, og på den måten legges ikke mer snø enn man trenger, sier han.

Det er dyrt å være miljøbesparende, men Norefjell skisenter velger hvert år å bruke en del av overskuddet på tiltak som gjør dem mer miljøvennlige. For eksempel nye snøkanoner.

– Snøkanonene blir stadig mer effektive på mindre energibruk. Dysene endrer seg etter temperaturen. Man får mer snø ut av vannet når det er kaldt, og da bruker kanonene en tykkere dyse, sier Marius.

Nytt snøkanonanlegg

Hos Haglebu skisenter har snøkanonene stått på hver natt i ti dager. Snøkanonanlegget var splitter nytt i fjor.

Haglebu skisenter - snøkanoner - Klikk for stort bildeSnøkanoner på Haglebu skisenter ​​​​

– Det nye anlegget er det mest moderne og besparende som er på markedet, sier Kristian Medalen, daglig leder ved Haglebu skisenter.

Det nye snøkanonanlegget er fastmontert, og på grunn av det så kjører de også tråkkemaskinen mindre enn før.

– Neste år skal vi planere nedfarten for å fjerne steiner i terrenget. På den måten kan vi legge kun den snøen vi trenger, og kan ha omtrent 30 cm. over hele løypa, sier Medalen.

Haglebu skisenter åpner 26.desember og holder sesongen gående til helgen etter påske.